funkcja minimum
cholesterol: Dobry wieczór, mam pewną wątpliwość, muszę narysować funkcję f(x)= min { xx−1, x}
moj problem polega na tym, że nie wiem co zaznaczyć na wykresie dla x=1,
funkcja homograficzna dla tego argumentu nie osiąga wartosci, funkcja liniowa juz tak.
Więc skoro musze wybrać tę mniejszą wartość to jak będzie? Maluje na wykresie puste kółko
dla x= 1 czy zaznaczam odpowiednią wartość dla funkcji liniowej (dla x=1 y=1)? Przepraszam
za zagmatwanie I proszę o szybką pomoc.
24 wrz 23:24
Trójgliceryd: Niestety nie znam odpowiedzi na to nurtujące Cię pytanie, natomiast proponuję wykorzystać mój
sposób, tj. obliczyć z rachunku prawdopodobieństwa, który z wariantów jest bardziej
odpowiedni.
25 wrz 00:01
Blee:
oczywiście, że wybierasz y=1.
Masz zadanie (wzięte z życia): wybierz z półki najtańsze pieczywo. Na półce ostał się jedynie
żytni chleb na zakwasie, więc wybierasz go (bo nie masz żadnej alternatywy

)
25 wrz 08:58
cholesterol: a więc tak to działa, no cóż, bardzo dziękuję za odpowiedź : )
25 wrz 11:25