Wzory skróconego mnożenia
arko0: Polecenie brzmi następująco:
Liczbą przeciwną do liczby √9−4√5 jest liczba...
Wychodzi mi wynik √5 − 2, natomiast poprawna odpowiedź to 2 − √5. O co chodzi? Zauważyłem,
że zależy to od tego, którą liczbę przy rozłożenie obiorę za a, a którą za b, jednak nie wiem
dokładnie czy moje rozwiązanie jest niepoprawne, czy to po prostu jedna z możliwości...
24 wrz 20:45
Krzysiek60: Twoj wynik jest dobry
Dlaczego ? 2−√5<0 a pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej nie istniej (oczywiscie w
liczbach R)
24 wrz 20:51
Krzysiek60: Przepraszam bardzo ale nie doczytalem ze chodzi o liczbe przeciwna
24 wrz 20:53
Krzysiek60: Liczba przeciwna
−(√5−2)= −√5+2= 2−√5
===============================
24 wrz 20:54
Janek191:
9 − 4√5 = ( √5 − 2)2
więc
√9 − 4√5 = √5 − 2
Liczba przeciwna: − ( √5 − 2) = 2 − √5
24 wrz 20:57
Krzysiek60: Dobry wieczor
Janek191 ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
pozdrawiam
24 wrz 21:00
arko0: A jakbym 9 − 4√5 zamienił na (2 − √5)2 ?
24 wrz 21:06
Janek191:
Wtedy 2 − √5 < 0
√ ( 2 − √5)2 = I 2 − √5 I = − ( 2 − √5I = √5 − 2
24 wrz 21:08
arko0: Dziękuję, już widzę błąd w swoim rozumowaniu
24 wrz 21:10
Krzysiek60:
√x2= |x|
√9−4√5=√(2−√5)2= |2−√5|
teraz z wlasnosci wartosci bezwzglednej |2−√5|= √5−2
24 wrz 21:12
Janek191:
24 wrz 22:49