monotoniczność
00000: Wykaż na podst. def., że funkcja f określona wzorem f(x)=log
22 x jest rosnąca w zbiorze
(1, +
∞)
zał.
log
22 x=log
4 x
×
1, x
2 ∊(1; +
∞) oraz x
2>x
1
f(x
2)>f(x
1)
| | x1 | | x1 | |
log4 x1−log4 x2=log4 |
| <0, bo |
| <1 ckd |
| | x2 | | x2 | |
Czy mógłby ktoś sprawdzić to zadanie? Z góry dziękuję
24 wrz 20:04
ICSP: log22 x ≠ log4 x
24 wrz 20:08
00000: dlaczego? Jak to powinno być rozpisane?🤔
24 wrz 21:37
Krzysiek60: log22x= (log2x)2= log2x*log2x
24 wrz 22:04
00000: A mozna to zrobić tak samo jak jest tylko po prostu pisać log22 x ?
24 wrz 22:07
ICSP: nie, ponieważ log22 x ≠ log4 x
24 wrz 23:27
ICSP: Ustalamy 1 < x1 < x2. Wtedy:
1 < x1 < x2 \\ monotoniczność funkcji log2 x daje
0 < log2 (x1) < log2 (x2) \\ monotoniczność funkcji x2 dla x > 0 daje
(log2 [x1])2 < (log2 [x2])2
f(x1) < f(x2)
więc funkcja jest rosnąca.
Możesz też rozpisać wyrażenie f(x1) − f(x2)
Przyda się wtedy wzór a2 − b2 = (a−b)(a+b) zastosowany dla
a = log2(x1) , b = log2(x2)
24 wrz 23:32