w jakiej odleglosci od siebie znajduje sie kajakarze
Mateusz : Z przystani na jeziorze Śniardwy wypływają jednocześnie dwa kajakarze.Pierwszy płynie na zachód
z prędkością 20km/h, a drugi na północ z prędkością 15km/h. W jakiej odległości od siebie
znajdują się kajakarze po upływie 12 minut? Zapisz obliczenia.
10 lut 23:05
franki: musisz obliczyc ile przepływaja w ciagu minuty dla jednego i drugiego dzieląc 15km/60 pozniej
mnozysz przez 12 i masz wynik ile przeplyna w ciagu 12 minut ,a nastepnie z pwietdzania
pitagorasa obliczasz przeciwprostokątna i masz wynik oczywisciemusisz jeszcze uwzglednic
odpowiednie jednostki.
wg moich obliczen wyszlo ok ~3,81 km ale wez jeszcze raz policz
11 lut 00:33
11 lut 11:36
franki: kajakarz A ) 20 * (1260) = 4 [km]
kajakarz B ) 15 * (1260) = 3 [km]
i nastepnie rysujesz układ współrzędnych i rysujesz ze z pkt 0 wyplywaja jeden w kierunku
zachodu drugi polnocy i łączysz to w trójkąt a wzor jaki musisz uzyc to a2 +b2 = c2
i wynik nasz to C jak obliczylem jeszcze raz to wyjdzie 5 km
wszystko jasne?
11 lut 18:55
lol: nie...
12 lut 15:57