Całka trygonometryczna
Mateusz: Witajcie, rozwiązuje całki używając tak zwanego podstawienia uniwersalnego ( nie wiem czy
dobrze używam tego terminu).
Chodzi jednak o podstawienie t=tgx etc.
Jest taka całka
Chciałbym prosić o jej rozwiązanie wspomnianym wyżej sposobem.
Rozwiązałem ją przez podstawienie t= sin
2x, więc otrzymałem inny wynik, ale podejrzewam, ze
zgodny
ze względu na stałą całkowania. Z góry dziekuję
24 wrz 18:21
PW: Podaj swój wynik i wynik "inny", to porównamy. A przede wzszystkim sprawdź przez różniczkowanie
wyniku, czy jest poprawny.
24 wrz 19:01
xyza:
przeciez to zadanie sie prosi o podstawienie t = sinx
24 wrz 19:03
jc: Mateuszu, świetne podstawienie.
A ten inny wynik?
24 wrz 22:02
Mateusz: Wynik podany z tyłu książki to arctg/2 (2tg2x+1)
25 wrz 00:10
25 wrz 00:23
Adamm:
Następnym razem, spróbuj obliczyć pochodną, i przyrównaj do funkcji którą całkowałeś
Lepszego sposobu na sprawdzenie swojego wyniku raczej nie ma
25 wrz 00:24
Mateusz: Jasne. Dziękuję bardzo za pomoc. Miłego dnia wszystkim!
25 wrz 09:31