rafal: O funkcji f(x)=2x+b wiadomo ze f(x)>0 i x nalezy (4;+nieskonczonosci). Wyznacz B
24 wrz 18:15
Milo: f(x)>0 dla x>4
czyli
2x+b>0 dla x > 4
| | −b | |
ale możemy też łatwo policzyć, że 2x+b>0 dla x> |
| |
| | 2 | |
więc
...
24 wrz 18:19
rafal: mozesz to objasnic? bo nie kumam
24 wrz 18:22
rafal: tak z ciekawosci jeszcze czy te zadania to podstawa czy juz rozszerzenie?
24 wrz 18:26
Janek191:

2 x + b> 0 ⇒ 2 x > − b ⇒ x > − 0,5 b
ale x > 4, więc −0,5 b = 4
b = − 8
======
f(x) = 2 x − 8
24 wrz 18:32
rafal: poniewaz jest napisane ze x nalezy (4;+nieskonczonosci) to mozemy tak poprostu sobie za x
podstawic 4...?
24 wrz 18:34
Janek191:
Tam powinno być napisane f(x) > 0 dla x ∊ ( 0, +
∞)
24 wrz 18:36
rafal: dobra dzieki za rozwiazanie ale i tak nie rozumiem tego zadania , − ,
24 wrz 18:40