Biegacz okrąża stadion w 1,5 minuty
Jola: Cześć,
Kochani prośba o pomoc w poniższym zadaniu:
Biegacz okrąża stadion w 1,5 minuty. Rowerzysta okrąża ten sam stadion w 1,2 minuty. Co ile
minut rowerzysta będzie wyprzedzał biegacza, gdy okrążają stadion w tym samym kierunku?
24 wrz 14:49
the foxi:
biegacz zrobi jedno "kółko" w czasie 90 sekund
a rowerzysta w czasie 72 sekund
czyli rowerzysta jest ma 18 sekund przewagi nad biegaczem po każdym okrążeniu
nietrudno zauważyć, że po pięciu okrążeniach rowerzysty (72 sekundy * 5 = 360 sekund), biegacz
będzie miał na koncie cztery okrążenia (90 sekund * 4 = 360 sekund)
czyli wtedy rowerzysta go wyprzedzi po raz pierwszy − po 6 minutach
zakładając, że biegną cały czas ze stałą prędkością i się nie męczą

to co 6 minut będzie
taka sytuacja.
nie mam pomysłu, jak to zapisać "po matematycznemu" (ktoś pewnie zaraz pomoże), ale to proste
zadanie na logikę i może nie musisz tego fachowo zapisywać, hm?
24 wrz 14:59
Janek191:
NWW( 90, 72) = 360
24 wrz 18:03