matematykaszkolna.pl
Tratwa płynie z prędkością prądu rzeki. Statek płynie z Wrocławia do Szczecina w Karola: Mam problem z poniższym zadaniem ... pomożecie Tratwa płynie z prędkością prądu rzeki. Statek płynie z Wrocławia do Szczecina w 3 dni zaś wraca do Wrocławia 4 dni. Ile czasu na przebycie drogi z Wrocławia do Szczecina potrzebuje tratwa?
24 wrz 13:50
the foxi: witaj, karolo s=droga vs=prędkość statku vp=prędkość prądu rzeki
 s 
v=

⇒ s=vt
 t 
Wrocław −> Szczecin: sws=3(vs+vp) − płynie z prądem, więc prędkość prądu dodajemy do prędkości statku, bo ona przyspiesza ten statek Szczecin −> Wrocław: ssw=4(vs−vp) więc mamy: 3vs+3vp=4vs−4vp vs=7vp tratwa jest poruszana wyłącznie prądem rzeki, nie ma własnej prędkości (np. silnik czy nawet praca rąk): sws=3(7vp+vp)=24vp zatem 24 dni emotka
24 wrz 14:08
Karola: dziękuję bardzo
24 wrz 14:18
PW: Statek przesuwa się x \Wrocławia do Szczecina względem brzegu rzeki z prędkością (1) vs+vr, zaś w odwrotnym kierunku z prędkością (2) vs−vr, gdzie przez vs oznaczyliśmy prędkość statku na stojącej wodzie, a przez vr prędkość wody (=prędkość tratwy). Mamy więc równanie drogi przebytej przez statek (w dół i w górę rzeki): (vs+vr).3 = (vs−vr).4, skąd (3) 7vr=vs. Podstawiając (3) w (1) dostajemy 7vr+vr = 8vr − prędkość stattku w dół rzeki. Droga S statku wynosi więc 8vr.3=24vr. a skoro S=t.vr, gdzie t oznacza szukany czas przepływu tratwą, to trawa potrzebuje t=24 dni na przebycie całej drogi.
24 wrz 14:18
PW: The foxi, pisanie zajmuje mi dużo czasu − nie widziałem Twojej odpowiedzi.emotka
24 wrz 14:20
Karola: PW − RÓWNIEŻ WIELKIE DZIĘKI
24 wrz 14:34
the foxi: w porządku, zawsze warto na szybko odświeżyć przed wysłaniem posta emotka a może Karola bardziej zrozumiała Twój sposób, kto wie
24 wrz 14:38