Tratwa płynie z prędkością prądu rzeki. Statek płynie z Wrocławia do Szczecina w
Karola: Mam problem z poniższym zadaniem ... pomożecie
Tratwa płynie z prędkością prądu rzeki. Statek płynie z Wrocławia do Szczecina w 3 dni zaś
wraca do Wrocławia 4 dni. Ile czasu na przebycie drogi z Wrocławia do Szczecina potrzebuje
tratwa?
24 wrz 13:50
the foxi:
witaj, karolo
s=droga
v
s=prędkość statku
v
p=prędkość prądu rzeki
Wrocław −> Szczecin:
s
ws=3(v
s+v
p) − płynie z prądem, więc prędkość prądu dodajemy do prędkości statku, bo ona
przyspiesza ten statek
Szczecin −> Wrocław:
s
sw=4(v
s−v
p)
więc mamy:
3v
s+3v
p=4v
s−4v
p
v
s=7v
p
tratwa jest poruszana wyłącznie prądem rzeki, nie ma własnej prędkości (np. silnik czy nawet
praca rąk):
s
ws=3(7v
p+v
p)=24v
p
zatem 24 dni
24 wrz 14:08
Karola: dziękuję bardzo
24 wrz 14:18
PW: Statek przesuwa się x \Wrocławia do Szczecina względem brzegu rzeki z prędkością
(1) vs+vr,
zaś w odwrotnym kierunku z prędkością
(2) vs−vr,
gdzie przez vs oznaczyliśmy prędkość statku na stojącej wodzie, a przez vr prędkość wody
(=prędkość tratwy).
Mamy więc równanie drogi przebytej przez statek (w dół i w górę rzeki):
(vs+vr).3 = (vs−vr).4,
skąd
(3) 7vr=vs.
Podstawiając (3) w (1) dostajemy
7vr+vr = 8vr
− prędkość stattku w dół rzeki. Droga S statku wynosi więc
8vr.3=24vr.
a skoro S=t.vr, gdzie t oznacza szukany czas przepływu tratwą, to trawa potrzebuje t=24 dni
na przebycie całej drogi.
24 wrz 14:18
PW: The foxi, pisanie zajmuje mi dużo czasu − nie widziałem Twojej odpowiedzi.
24 wrz 14:20
Karola: PW − RÓWNIEŻ WIELKIE DZIĘKI
24 wrz 14:34
the foxi:
w porządku, zawsze warto na szybko odświeżyć przed wysłaniem posta

a może Karola bardziej zrozumiała Twój sposób, kto wie
24 wrz 14:38