rząd macierzy
rz: A =
[1 3 5 2 −1]
[2 6 10 4 −2]
Jakim cudem rząd tej macierzy jest równy 1?
24 wrz 03:07
the foxi:
w2 ⇒ w2−2w1
[1 3 5 2 −1]
[0 0 0 0 0]
wniosek?
albo:
macierz jest wymiaru 2x5, więc jej rząd jest najwyżej równy 2
liczymy minory tej macierzy
|1 3| |3 5| |5 2| |2 −1|
|2 6|=|6 10|=|10 4|=|4 −2|=0
wobec czego rząd macierzy<2
ale każda niezerowa macierz jest rzędu co najmniej pierwszego (wynika to z faktu, że każdy
niezerowy element macierzy A jest jednocześnie jej minorem stopnia 1)
tak więc rząd macierzy jest równy 1
24 wrz 07:31
rz: Dziękuję
24 wrz 07:36