pomoze ktos ?
patryk: dla jakiego "m" miejscem zerowym funkcji f(x)=(3m−7)x−1−8m jest 2
23 wrz 23:24
the foxi:
f(2)=0
i wyznaczasz m
23 wrz 23:26
patryk: wyszlo mi m=−7,5
23 wrz 23:27
the foxi:
w takim razie f(x)=−28.5x−61
f(2)<0 (widać od razu)
23 wrz 23:29
the foxi:
przepraszam, f(x)=−28.5x+57
f(2)=−57+57=0
więc dobrze
23 wrz 23:30
patryk: a czy jesli tu wyszlo mi 4{3}{7} to jest ok ?
Dla jakiego "m" pkt. P(−3,2) nalezy do wykresu funkcji f(x)=(7−2m)x+m−8
23 wrz 23:36
23 wrz 23:37
the foxi:
| | 49 | | 62 | | 4 | | −13x | | 4 | |
f(x)=( |
| − |
| )x+3 |
| = |
| −3 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 39 | | 25 | | 14 | |
f(−3)= |
| − |
| = |
| =2 |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
tak
23 wrz 23:41
patryk: Dziękuję
23 wrz 23:45