funkcja liniowa
sandra: Wyznacz wzór funkcji liniowej f(x) jeżeli wiadomo, że f(2)−f(1)=3, a liczba −5 jest miejscem
zerowym tej funkcji.Nie wiem jakie są wspólrzedne "y" żeby sobie podstawić do wzoru, proszę o
pomoc
23 wrz 22:09
the foxi:
y=ax+b
0=−5a+b
b=5a
f(2)=2a+b, f(1)=a+b ⇒ 2a+b−a−b=1=3 ⇒ a=3
23 wrz 22:12
the foxi:
poprawka, choclik:
f(2)=2a+b, f(1)=a+b ⇒ 2a+b−a−b=3 ⇒ a=3
23 wrz 22:12
Mila:
y=ax+b
a*2+b−a*1−b=3
a=3
y=3x+b
0=3*(−5)+b
b=15
f(x)=3x+15
========
23 wrz 22:13
sandra: dzieki wszystko jasne
23 wrz 22:13