1.27 Wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli:
Maciek:
Próbowałem zadanie zrobić w następujący sposób:
Przekształcić 9
x jako 3
−2x (i oczywiście z 3
x to samo.)
Przyrównać 3
−x do t, następnie policzyć deltę i znaleźć wierzchołek funkcji.
Niestety, wychodzi mi taki o to zbiór: (−
∞; −4), a powinno być: (−
∞; −12).
Pomocy
23 wrz 20:52
Adamm:
u=3−x
zadanie sprowadzamy do obliczenia zbioru wartości
−2u2−8u−12 dla u>0
wierzchołek mamy dla u=−2, czyli funkcja nie osiąga wierzchołka (u>0, a −2<0)
po narysowaniu, widać że jest ściśle malejąca
największa wartość (supremum) będzie dla u=0, czy −12
zatem zbiór wartości to (−∞, −12)
23 wrz 21:09
Maciek: Dzięki
23 wrz 21:37