Konstrukcja geometryczna
Zula: Konstrukcja geometryczna.
1) Dane są odcinki c i d. Skonstruuj taki trójkąt, by AB=c, AC=b, a wysokość AD miała długość
h.
(analiza i opis konstrukcji)
2) Dane są odcinki c,g,h. Skonstruuj taki trójkąt ABC, aby AB=c, a wysokości tego trójkąta
poprowadzone z A i C miały odpowiednio długość g i h.
(analiza i opis konstrukcji)
Bardzo proszę o pomoc.
23 wrz 13:44
Mila:
Ciągle to kopiujesz i dalej w zadaniu (1) nic nie piszesz , czy dany jest odcinek b i h.
23 wrz 18:19
an:

1. ? .Skonstruuj taki trójkąt, by AB=c, AC=b, a wysokość AD miała długość h.
| | c | |
Przecięcie okręgów o promieniach h oraz |
| wyznaczją punkt D gdzie a jest styczne do |
| | 2 | |
okręgu r
2. podobnie
23 wrz 19:29