matematykaszkolna.pl
Wykaż, że gabrysia :
 a b 
Wykaż, że jeśli a i b są liczbami dodatnimi, to

+

≥2
 b a 
23 wrz 12:45
PW:
 a 
Mnóstwo razy już było. Można np. podstawić x=

i rozwiązać nierówność
 b 
 1 
x+

≥2 , x>0.
 x 
Drugi sposób: zastosować nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczą x+y≥2xy
 a b 
dla x, y ≥ 0 (u nas x=

, y=

).
 b a 
23 wrz 12:51
anaisy: Gdy a ≥ b mamy 1a1b, i a−b ≥ 0, czyli (a−b) * 1a ≤ (a−b) 1baabaabbb ⇒ 1−baab − 1 ⇒ 1+1 ≤ ab + ba Analogicznie gdy b ≥ a
25 wrz 03:04
Łatwiej: Najłatwiej przyswajany i najbanalniejszy, choć skuteczny dowód na ten przykład to zał. a > 0, b > 0 możysz obustronnie przez a oraz b i dostajesz a2 + b2 ≥ 2ab ⇒ a2 − 2ab + b2 ≥ 0 ⇒ (a−b)2 ≥ 0 , co jest zawsze prawdą bez sensu kombinować coś i podawać dowody wymagające myślenia czy znajomość... czegokolwiek przy takim zadaniu.
25 wrz 03:36
PW: Łatwiej, bez sensu jest podawać wadliwy logicznie wywód i przy okazji krytykować innych. Rzeczywiście, najlepiej bez myślenia czy znajomości czegokolwiek.
25 wrz 09:34
Łatwiej: Nie chciałem nikogo obrazićemotka . Dowód wydawał mi się poprawny. Jeśli jest błędny to możesz mi wyjaśnić co jest z nim nie tak, żebym już nie żył w kłamstwie?
25 wrz 18:07
Łatwiej: Natomiast charakter wypowiedzi trochę ofensywny, bo nie mogę patrzeć jak niektórzy tutaj próbują być mądrzy i tłumaczyć zadania na poziomie gimnazjum / szkoły średniej tak żeby pytajacy nie zrozumiał ..
25 wrz 18:09
PW: Przedstawiłeś poprawne rozumowanie typu "z tezy wynika zdanie prawdziwe". Nie oznacza to jednak, że teza jest prawdziwa. p ⇒ q jest zdaniem prawdziwym również wtedy, gdy p jest fałszywe i q prawdziwe. Tak więc wniosek o prawdziwości p nie jest poprawny logicznie. Gdybyś pisał p (...) q, to rzeczywiście, p i q mają tę samą wartość logiczną. Zabrakło równoważności, zamiast których pisałeś wynikania. Jest to powszechny "szkolny" błąd, połączony z nieznośną manierą "wychodzenia od tezy". No właśnie w ostatniej wypowiedzi jesteś nieelegancki: "niektórzy próbują być mądrzy i tłumaczyć (...) tak żeby pytający nie zrozumiał".
25 wrz 21:21