Kombinatoryka mały problem
Ja777: Witam. Mam mała zagwozdkę dotycząca zadań z prawdopodobieństwem. Dla przykładu proste zadanie:
z urny zawierającej 7 kul białych i 5 czarnych losujemy dwie kule bez zwracania oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych i 1 białej. Podam teraz dwa przykłady
rozwiązywania, które zakończą się takim samym i poprawnym wynikiem. Sposób pierwszy liczę
| | | | | |
omegę | potem sposoby na wyjęcie kul czarnych | no i jeszcze razy 7 bo tyle jest |
| | | |
kul białych. Teraz drugi sposób omegę liczę już w taki sposób Ω=12*11*10, teraz sposoby na
wylosowanie kul czarnych 5*4 i mamy jeszcze 7 kul białych, więc łącznie 5*4*7. Po podstawieniu
do wzoru prawdopodobieństwo w obu przykładach jest takie samo. I w innych tego typu zadaniach
czy to z losami na loterii czy to z czymś innym oba sposoby dają te same wyniki jednak, który
jest ,,poprawniejszy''?
22 wrz 22:23
Milo: Oba są całkowicie poprawne.
W pierwszym sposobie nie uwzględniasz kolejności wylosowania
(tzn. jeśli kule C
1,...,C
5 są czarne, a kule B
1,...,B
7 − białe, to sytuacja, w której
wylosujemy kolejno C
1, C
2, B
1 to jest ta sama sytuacja, jak gdybyśmy wylosowali C
2, B
1,
C
1)
W drugim sposobie uwzględniasz kolejność − tzn. przedstawione wyżej sytuacje już rozróżniasz.
Robisz to jednak dobrze, tzn. uwzględniasz to także w Ω.
| | | | 12! | | 12*11*10 | |
Zauważ, że | = |
| = |
| |
| | | 9!*3! | | 3! | |
To dzielenie przez 3! to jest właśnie ignorowanie tego, że losowane kule można permutować.
Bardziej matematycznie:
w pierwszej sytuacji liczysz, na ile sposób ze wszystkich trzyelementowych podzbiorów zbioru
{C
1,...,C
5,B
1,...,B
7} można wybrać podzbiór, w którym będą 2 czarne i jedna biała (zbiór,
więc kolejność jest nieważna)
A w drugiej sytuacji liczysz, na ile sposobów ze wszystkich trzywyrazowych różnowartościowych
ciągów utworzonych z elementów tego zbioru można wybrać ciąg, którego wyrazami będą dwie
czarne i jedna biała (ciąg, więc kolejność jest ważna).
22 wrz 23:04
22 wrz 23:10
iteRacj@: * oczywiście nie podzielenia
22 wrz 23:13
Milo: Racja.
Gdyby konsekwentnie trzymać się tej metody z rozróżnianiem sytuacji, to w drugim przypadku
powinniśmy liczyć liczbę zdarzeń sprzyjających jako
5*4*7 + 5*7*4 + 7*5*4 (rozróżniać kolejność wyjmowania kul), czyli właśnie 5*4*7*3, co
"poprawiłoby" wynik.
22 wrz 23:24
PW: Zgodny z rzeczywistym działaniem jest opis zbioru zdarzeń elementarnych Ω jako zbioru
wszystkich możliwych dwuelementowych podzbiorów zbioru 12−elementowego. Nie układamy
wylosowanych kul w kolejności, co byłoby zresztą trudne w opisie − kule tego samego koloru są
nierozróżnialne, musielibyśmy je ponumerować.
Dlatego
| | | |
Tylko nie pisz "liczę omegę | ", bo to żargon. |
| | |
Swoją drogą podziwiam Kolegów pomagających rozwiązać zadanie bez sensu. Jak to − losujemy dwie
kule,a liczymy prawdopodobieństwo wylosowania dwóch czarnych i jednej białej?
23 wrz 11:09
Ja777: Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za błąd w zadaniu oczywiście 3 kule losujemy.
Rzeczywiście kule są nierozróżnialne i w takim przypadku poprawniejszy jest pierwszy sposób z
kombinacjami, ale np. takie samo zadanie tylko, że kule zamieniamy na losy wygrywające i
przegrywające, które losują 3 osoby A, B i C, w takim przypadku chyba lepiej uwzględnić
kolejność bo jest różnica czy los wygrywający wylosuje osoba A czy to osoba B, dobrze myślę?
23 wrz 13:55
iteRacj@:
O wyborze sposobu z wariacjami czy z kombinacjami decyduje pytanie (polecenie) w zadaniu.
Zawsze starannie je czytaj.
Jeśli masz ustalić jedynie, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch losów wygrywających
i jednego przegrywającego, to nie ma znaczenia w jakiej kolejności i kto je wylosował (zbiór).
Jeśli masz ustalić prawdopodobieństwo wylosowania jako pierwszych dwóch losów wygrywających, a
potem przegrywającego, to kolejność oczywiście ma znaczenie i analizujesz ciągi.
Spróbuj zapisać rozwiązania do obu tych poleceń przy Twoich danych, to jaśniejsze będzie to, co
napisałam.
23 wrz 14:56
Jerzy:
Można i tak, i tak, ale konsekwentnie ( ważna kolejność,albo nie)
23 wrz 15:23
iteRacj@: czyli mój przykład niestety nie pokazuje tego, co chciałam wytłumaczyć : (
23 wrz 17:56