matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka mały problem Ja777: Witam. Mam mała zagwozdkę dotycząca zadań z prawdopodobieństwem. Dla przykładu proste zadanie: z urny zawierającej 7 kul białych i 5 czarnych losujemy dwie kule bez zwracania oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych i 1 białej. Podam teraz dwa przykłady rozwiązywania, które zakończą się takim samym i poprawnym wynikiem. Sposób pierwszy liczę

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

omegę
potem sposoby na wyjęcie kul czarnych
no i jeszcze razy 7 bo tyle jest

kul białych. Teraz drugi sposób omegę liczę już w taki sposób Ω=12*11*10, teraz sposoby na wylosowanie kul czarnych 5*4 i mamy jeszcze 7 kul białych, więc łącznie 5*4*7. Po podstawieniu do wzoru prawdopodobieństwo w obu przykładach jest takie samo. I w innych tego typu zadaniach czy to z losami na loterii czy to z czymś innym oba sposoby dają te same wyniki jednak, który jest ,,poprawniejszy''?
22 wrz 22:23
Milo: Oba są całkowicie poprawne. W pierwszym sposobie nie uwzględniasz kolejności wylosowania (tzn. jeśli kule C1,...,C5 są czarne, a kule B1,...,B7 − białe, to sytuacja, w której wylosujemy kolejno C1, C2, B1 to jest ta sama sytuacja, jak gdybyśmy wylosowali C2, B1, C1) W drugim sposobie uwzględniasz kolejność − tzn. przedstawione wyżej sytuacje już rozróżniasz. Robisz to jednak dobrze, tzn. uwzględniasz to także w Ω.

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias
 12! 12*11*10 
Zauważ, że
=

=

9!*3! 3! 
To dzielenie przez 3! to jest właśnie ignorowanie tego, że losowane kule można permutować. Bardziej matematycznie: w pierwszej sytuacji liczysz, na ile sposób ze wszystkich trzyelementowych podzbiorów zbioru {C1,...,C5,B1,...,B7} można wybrać podzbiór, w którym będą 2 czarne i jedna biała (zbiór, więc kolejność jest nieważna) A w drugiej sytuacji liczysz, na ile sposobów ze wszystkich trzywyrazowych różnowartościowych ciągów utworzonych z elementów tego zbioru można wybrać ciąg, którego wyrazami będą dwie czarne i jedna biała (ciąg, więc kolejność jest ważna).
22 wrz 23:04
iteRacj@: ale z zapisu Ja777 wychodzą inne wyniki
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

*

7 

=

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

22 
https://www.wolframalpha.com/input/?i=((5+choose+2)*(7+choose+1))%2F(12+choose+3)
5*4*7 7 

=

12*11*10 66 
http://www.wolframalpha.com/input/?i=(5*4*7)%2F(12*11*10) tutaj brakuje podzielenia przez ilość otrzymanych ciągów
22 wrz 23:10
iteRacj@: * oczywiście nie podzielenia
22 wrz 23:13
Milo: Racja. Gdyby konsekwentnie trzymać się tej metody z rozróżnianiem sytuacji, to w drugim przypadku powinniśmy liczyć liczbę zdarzeń sprzyjających jako 5*4*7 + 5*7*4 + 7*5*4 (rozróżniać kolejność wyjmowania kul), czyli właśnie 5*4*7*3, co "poprawiłoby" wynik. emotka
22 wrz 23:24
PW: Zgodny z rzeczywistym działaniem jest opis zbioru zdarzeń elementarnych Ω jako zbioru wszystkich możliwych dwuelementowych podzbiorów zbioru 12−elementowego. Nie układamy wylosowanych kul w kolejności, co byłoby zresztą trudne w opisie − kule tego samego koloru są nierozróżnialne, musielibyśmy je ponumerować. Dlatego

nawias
12
nawias
nawias
2
nawias

|Ω|=
.

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

Tylko nie pisz "liczę omegę
", bo to żargon.

Swoją drogą podziwiam Kolegów pomagających rozwiązać zadanie bez sensu. Jak to − losujemy dwie kule,a liczymy prawdopodobieństwo wylosowania dwóch czarnych i jednej białej?
23 wrz 11:09
Ja777: Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za błąd w zadaniu oczywiście 3 kule losujemy. Rzeczywiście kule są nierozróżnialne i w takim przypadku poprawniejszy jest pierwszy sposób z kombinacjami, ale np. takie samo zadanie tylko, że kule zamieniamy na losy wygrywające i przegrywające, które losują 3 osoby A, B i C, w takim przypadku chyba lepiej uwzględnić kolejność bo jest różnica czy los wygrywający wylosuje osoba A czy to osoba B, dobrze myślę?
23 wrz 13:55
iteRacj@: O wyborze sposobu z wariacjami czy z kombinacjami decyduje pytanie (polecenie) w zadaniu. Zawsze starannie je czytaj. Jeśli masz ustalić jedynie, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch losów wygrywających i jednego przegrywającego, to nie ma znaczenia w jakiej kolejności i kto je wylosował (zbiór). Jeśli masz ustalić prawdopodobieństwo wylosowania jako pierwszych dwóch losów wygrywających, a potem przegrywającego, to kolejność oczywiście ma znaczenie i analizujesz ciągi. Spróbuj zapisać rozwiązania do obu tych poleceń przy Twoich danych, to jaśniejsze będzie to, co napisałam.
23 wrz 14:56
Jerzy: Można i tak, i tak, ale konsekwentnie ( ważna kolejność,albo nie)
23 wrz 15:23
iteRacj@: czyli mój przykład niestety nie pokazuje tego, co chciałam wytłumaczyć : (
23 wrz 17:56