zadanie maturalne
Misia32: Wykaż że wyrażenie 103+1032+1033+...+10318 jest podzielne przez 10712
22 wrz 21:24
PW: Wskazówka:
103+1032=10712.
22 wrz 21:28
Mariusz:
To już sumy skończonego ciągu geometrycznego nie mają ?
22 wrz 21:33
PW: Ale skorzystanie z wzoru na sumę tylko komplikuje dowód.
22 wrz 21:38
Mariusz:
Można pokazać indukcyjnie że
10712|S
2n
a wtedy ten wzór na sumę się przydaje
Przypadek początkowy który jest spełniony podał PW
Założenie indukcyjne
Dla pewnego n=k
10712|S
2k
Korzystając z tezy indukcyjnej sprawdzamy jej poprawność dla następnika
| | 103 | |
S2k+2= |
| (1032k+2−1) |
| | 102 | |
| | 103 | |
S2k+2= |
| (10609*1032k−1) |
| | 102 | |
| | 103 | | 103 | |
S2k+2= |
| 10609*1032k − |
| |
| | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | | 10608*103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+ |
| |
| | 102 | | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | | (10609−1)*103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+ |
| |
| | 102 | | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | | (103−1)(103+1)*103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+ |
| |
| | 102 | | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | | 102*104*103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+ |
| |
| | 102 | | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+104*103 |
| | 102 | | 102 | |
| | 103 | | 103 | |
S2k+2= 10609( |
| 1032k − |
| )+10712 |
| | 102 | | 102 | |
S
2k+2=10609S
2n+10712
S
2n jest podzielne z tezy indukcyjnej zatem S
2k+2 jest podzielne przez 10712
jako suma dwóch składników podzielnych przez 10712
Zatem z indukcji mamy że 10712|S
2n
22 wrz 22:19
PW: Mariusz, jesteś mistrzem komplikowania sobie życia, a może masz intencję wystraszenia
uczniów. Z zadania dla ucznia 6 klasy, do udowodnienia w dwóch linijkach, zrobiłeś mądry
wywód, którego nie chce się czytać.
23 wrz 10:54
Mariusz:
Jak ja chodziłem do szkoły to indukcja jeszcze była w średniej
23 wrz 12:26
Eta:
Grupujesz po dwa wyrazy i wyłączamy 103
103(1+103)+1033(1+103) +......... +10317(1+103)=
(1+103)(103+1033+............ +10317 = i wyłączamy (1+103)*103
(1+103)*103*(1+1032+............ +10316)=
104*103=10 712
zatem taka liczba jest podzielna przez 10 712
23 wrz 20:33