Równanie kwadratowe z parametrem, wzory Viete’a, wartość bezwględna
Marcin : Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania −4x2 + (m+1)x − 4 = 0
spełniają warunek 4|x1+x2| + m = m2 + 4m −6?
Bardzo proszę o pomoc, w odpowiedziach do zadania wychodzi ze m = 8 natomiast według założeń
które zrobiłem dla dodatniej delty m ∊ (−∞,7) ∪ (9, +∞), a z równania z wartością bezwględną m
= 11.
Jaka powinna być dziedzina tego pierwszego równania?
22 wrz 18:10
PW: Najpierw odpowiedz:
− Czy warunek
4|x1+x2| + m = m2 + 4m − 6
jest dobrze przepisany? Normalnie autorzy zadań nie sprawdzają czy adept potrafi obustronnie
odjąć m.
22 wrz 18:49
Marcin: To prawda nie jest, to już chyba ze zmęczenia po całym dniu, powinno być 4|x1+x2| + m = x1
* x+2 + 16
22 wrz 18:53
Marcin: 4|x1+x2| + m = x1* x2 + 16
22 wrz 18:56
iteRacj@:
Δ=(m+1)
2−4(−4)(−4)=(m+1)
2−64=(m+1)
2−8
2=(m+1−8)*(m+1+8)=(m−7)*(m+9)
więc Δ>0 dla m∊(−
∞,−9) ∪ (7, +
∞)
| | −(m+1) | | m+1 | | −4 | |
wtedy |x1+x2|=| |
| |=| |
| | oraz x1*x2= |
| =1 |
| | −4 | | 4 | | −4 | |
warunek drugi: 4|x
1+x
2|+ m = x
1*x
2+16
|m+1|+m=17
1/ m+1≥0 czyli m≥−1
m+1+m=17 2m=18
m=8
2/ m+1<0 czyli m<−1
−m−1+m=17 sprzeczność
22 wrz 19:59
iteRacj@: * w 1/ 2m=16 m=8
22 wrz 20:08