Obszar całki podwójnej
Kjuk: Cześć, mam do policzenia całkę podwójną i nie wiem jak ugryźć jej obszar, czy byłby w stanie mi
ktoś pomóc?

Obszar :
D = { (x,y) należy do R
2 , 4π
2 ≤ x
2+y
2 ≤ 9π
2, y ≤ 0 }
Z góry dziękuję za pomoc.
22 wrz 18:02
PW: To połowa pierścienia kołowego, w czym problem?
22 wrz 18:18
Kjuk: Nie wiem czy mam jakieś zaćmienie umysłu, ale nie potrafię wyznaczyć z tego granic całki
22 wrz 18:21
Mila:

x
2+y
2≤(3π)
2, R=3π
x
2+y
2≥(2π)
2, r=2π i y≤0
x=rcosφ
y=r sinφ
4π≤r
2cos
2φ+r
2sin
2φ
2π≤r≤3π
π≤φ≤2π
P=
2π∫
3ππ∫
2πr dφ dr=
2π∫
3π[r*φ]
φ=π2π dr=
=
2π∫
3π(r*[2π−π])dr=
2π∫
3ππ*r dr=
| | 1 | | 5π3 | |
=π* |
| *[(3π)2−(2π)2]= |
| |
| | 2 | | 2 | |
===================
22 wrz 19:17
Mila:
Poprawa zapisu (5 linijka)
4π2≤r2cos2φ+r2sin2φ≤9π2
22 wrz 19:19