jak
JSNZ: Jak przejść z 3(ba+cc+ac)≥(a+b+c)(1a+1b+1c)
na: (b+c−a)(c−a)2+(c+a−b)(a−b)2+(a+b−c)(b−c)2≥0
Jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta?
22 wrz 17:04
JSNZ: poprawka 3(ba+cb+ac)≥...
22 wrz 17:13
Mila:
| | b | | c | | a | | 1 | | 1 | | 1 | |
3*( |
| + |
| + |
| )−(a+b+c)*( |
| + |
| + |
| ≥ ?0 /*(abc) |
| | a | | b | | c | | a | | b | | c | |
| | b*a*b*c | | c*a*b*c | | a*a*b*c | |
3*( |
| + |
| + |
| )− |
| | a | | b | | c | |
| | abc | | abc | | abc | |
(a+b+c)*( |
| + |
| + |
| ≥0 |
| | a | | b | | c | |
L=3b
2c+3ac
2+3a
2c−(a+b+c)*(bc+ac+ab)=
=3b
2c+3ac
2+3a
2c−(abc+a
2c+a
2b+b
c+abc+ab
2+bc
2+ac
2+abc)
teraz zredukuj i pogrupuj
Po kolacji pomogę, jeśli nie dasz rady
22 wrz 19:54
JSNZ: troche źle wymnożyłaś, po redukcji wychodzi mi L=2b2c +2ac2 +2a2b −3abc −a2c −ab2 −bc2
(dla P=0, oczywiście)
22 wrz 21:18
Mila:
Możesz napisać oryginalną treść zadania?
22 wrz 23:08
JSNZ: Niech a,b,c będą długościami boków trójkąta. Udowodnij, że:
3 min { ab + bc + ca , ba + cb + ac } ≥
(a+b+c)(1a+1b+1c).
22 wrz 23:51
PW: Same mechaniczne przekształcenia relacji między długościami boków nie dają szansy skorzystania
z założenia, że jest to trójkąt. Może skorzystać ztrwierdzenia sinusów:
a=2Rsinα, b=2Rsinβ, c=2Rsinγ
i powalczyć z równoważną nierównością o prawej stronie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+b+c)( |
| + |
| + |
| )=2R(sinα+sinβ+sinγ) |
| ( |
| + |
| + |
| )= |
| | a | | b | | c | | 2R | | sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(sinα+sinβ+sinγ)( |
| + |
| + |
| ) |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
23 wrz 20:12
jc: Warunek Δ można uwzględnić przyjmując, że a=y+z, b=z+x, c=x+y, x,y,z >0.
Wtedy zadanie sprowadza się do pokazania, że
2(x2y+y2z+z2x) ≤ x3+y3+z3
lub
2(x2z+y2x+z2y) ≤ x3+y3+z3
dla x,y,z > 0.
23 wrz 22:45
jc: Oj, trochę inaczej.
2(x2y+y2z+z2x) ≤ x3+y3+z3 + x2z+y2x+z2y
lub
2(x2z+y2x+z2y) ≤ x3+y3+z3 + x2y+y2z+z2x
dla x,y,z > 0.
23 wrz 22:48
jc: Chyba mam.
x2y+y2z+z2x ≤ x2z+y2x+z2y
lub
x2z+y2x+z2y ≤ x2y+y2z+z2x
poza tym
x2y+y2z+z2x ≤ x3 + y3 + z3
oraz
x2z+y2x+z2y ≤ x3 + y3 + z3
Wystarczy teraz dodać odpowienie nierówność.
23 wrz 22:52