Równanie z niewiadomą x i parametrami
0_13x: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość
parametrów
bx=a(b−x)
Wyliczyłem x:
x=
abb+a
1 rozwiązanie gdy b ≠ −a
Mam problem jak wyliczyć kiedy jest nieskończenie wiele rozwiązań i kiedy jest 0. Najlepiej
jakby ktoś powiedział jak to wyliczyć. Nie było mnie na lekcji i tak średnio to rozumiem
22 wrz 13:00
PW: (a+b)x=ab
Równanie ma postać
0x=0,
a więc jego rozwiazaniami są wszystkie liczby rzeczywiste, gdy
a+b = 0 i ab = 0,
to znaczy gdy a=b=0.
Równanie ma postać
0x=c,
a więc nie ma żadnego rozwiązania, gdy
a+b = 0 i c=ab≠0,
to znaczy gdy a i b są różne od zera i b=−a.
22 wrz 13:17