matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj pochodną
MatMal :
3cos
2
x
y=
sin
3
x
21 wrz 23:26
MatMal :
Robiłem to z wzoru na pochodną f.wymiernej, ale wynik koncowy si nie zgadza, nie wiem jak inaczej to zrobic
21 wrz 23:27
the foxi:
cos
2
x
=ctg
2
x
sin
2
x
1
=cscx
sinx
y=3ctg
2
(x)csc(x) ctg
2
(x)'=−2ctg(x)csc
2
(x) csc(x)'=−csc(x)ctg(x) y'=3[ctg
2
(x)'csc(x)+ctg
2
(x)csc(x)']=3[−2ctg(x)csc
3
(x)−csc(x)ctg
3
(x)]= =−3csc(x)ctg(x)[2csc
2
(x)+ctg
2
(x)] drugi sposób: cos
2
x=1−sin
2
x
1−sin
2
x
1
1
y=3
=3(
−
)=3sin
−3
x−3sin
−1
x
sin
3
x
sin
3
x
sinx
i może z tej drugiej postaci będzie łatwiej liczyć pochodną
21 wrz 23:52
Jerzy:
Z pochodnej ilorazu:
−6cosxsinx*sin
3
x −3 cos
2
x*3sin
2
xcosx
y' =
sin
6
x
22 wrz 11:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick