matematykaszkolna.pl
Geometria - pytanie TrudnePytania: Mam pytanie ... Otóż, Mam dwa okręgi o różnych promieniach styczne zewnętrznie o środkach o1 i o2 przez które to środki przechodzi prosta k. Prowadząc styczną przez punkty styczności s1 i s2 otrzymuję punkt A który jest przecięciem stycznej i prostej k. Czy odcinek s1 s2 ma długość równą odcinkowi s2 A ? Drugie pytanie : Jaka byłaby długość odcinka poprowadzonego od punktu styczności okręgów prostopadle do prostej k do stycznej ? Czy byłaby to średnia arytmetyczna promieni okręgów
20 wrz 23:06
TrudnePytania: rysunekPrzy s1 rysunek nieco niedokładny
20 wrz 23:20
Blee: Podejrzewam, że s2 to punkt styczności na okręgu o mniejszym promieniu. Odp 1: Może, ale nie musi ... to zależy od tego jakie masz promienie Odp 2: Ale co miałoby być średnią arytmetyczną? Gdzie ów odcinek by się 'kończył' ?
20 wrz 23:21
TrudnePytania: Co do pierwszego dziękuję. Bo często w zadaniach wydaje mi się że tak jest, ale to tylko złudzenie przez niedokładny rysunek ... Ten odcinek zaznaczyłem na niebiesko na rysunku. kończy się on na stycznej.
20 wrz 23:23
Mila: Tu masz zadanie z okręgami. https://www.zadania.info/d503/9319888
20 wrz 23:24
Blee: rysunek z Tw. Talesa:
r R y 

=

=

a a+b x + 2r 
oraz
r R 

=

r+x x + 2r + R 
20 wrz 23:25
Blee: tak więc aby |AS1| = |S1S2| musi zachodzić równość: 2r = R
20 wrz 23:27
Blee: a gdy zachodzi taka równość to: x = 2r = R więc a = 22r
 r y r y 
więc

=

=

⇔ y = 2r
 a 4r 22r 4r 
 r+R 
Czy może istnieć takie r i R, że y =

? Zapewne tak
 2 
20 wrz 23:30
Eta: rysunek 1/ |AS2|≠|S1S2|
 2r1*r2 
2/ |EF|=

−−− średniaharmoniczna długości promieni
 r1+r2 
20 wrz 23:34
Eta: W tym "bełkocie" 23:06 nie wiem o co tak dokładnie pytasz?
20 wrz 23:41
Blee: rysunek I jak na to patrzę, to raczej marna szansa na to aby mogła zajść taka równość.
20 wrz 23:43
TrudnePytania: Eto, mój przypadek jest trochę inny, ale wydaje mi się, że chyba wzory będą te same co w Twoim
20 wrz 23:44
TrudnePytania: Albo i nie będą, bo te odcinki nie są przecież równoległe, co widać na obrazku Blee
20 wrz 23:49
Eta: rysunek |AS1|=|S2S1| gdy r1=2r2 ( z Talesa
20 wrz 23:52
TrudnePytania: Blee a skąd wiadomo, że ten odcinek o który mi chodzi, podzieli na dwie równe części ten kawałek stycznej, że powstanie odcinek o długości 2y Wiem, że tak będzie ale na jakie prawo czy zasadę się powołałeś ?
20 wrz 23:52
Eta: Oczywiście miało być |AS2|
20 wrz 23:55
TrudnePytania: No tak wiadomo, ale co do pierwszego pytania już mam odpowiedź, dziękuję. Teraz ważne jest dla mnie pytanie drugie, które idealnie widać na rysunku z 23:43 p. Blee Jak policzyć długość y i czemu ten kawałek stycznej na długość 2y (widzę te deltoidy powstające z części okręgu i y, ale nie wiem dokładnie czemu tak jest)...
20 wrz 23:58
TrudnePytania: Chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie pisząc wcześniejszą odpowiedź. Przepraszam za spam, pozostaje samo pytanie o długość y emotka
20 wrz 23:59
Eta: rysunek |BC|=|BD|+|CD| = r+x
 R−r R+r 
z tw. Talesa

=

⇒ .... x=....
 x r 
 2rR 
to |BC|= r+x=................ =

r+R 
21 wrz 00:11
Blee: Etuś ... w pytaniu nr 2 ów odcinek ma być prostopadły do prostej przechodzącej przez środki okręgów
21 wrz 00:25
Eta: No właśnie w tym "bełkocie" trudno to odszyfrować emotka Dobrej nocki emotka
21 wrz 00:28
Blee: wracając do 23:43 dlaczego b = 2y i ów odcinek dzieli na odcinek s1s2 na połowę to tłumaczyć chyba już nie muszę.
 r+R 
Teraz wykażę, że nie może zajść równość y =

2 
 r+R 
załóżmy, że y =

2 
wprowadźmy oznaczenie pomocnicze: b = x+r z tw. Talesa:
 a a + 2y a a + r + R r(r+R) 
1)

=

=

⇔ aR = ar + r(r+R) ⇔ a =

r R r R R−r 
 b b + r + R r(r+R) 
2)

=

⇔ .... ⇔ b =

r R R−r 
czyli a = b więc nie istnieje trójkąt PROSTOKĄTNY o przyprostokątnych a, x i przeciwprostokątnej b sprzeczność
21 wrz 00:33
Blee: można też prościej (ale też z Talesa)
b + r + R a + r + R 

=

⇔ b = a
b a 
a przecież ma zachodzić a2 + r2 = b2 (czyli b>a) sprzeczność
21 wrz 00:37
TrudnePytania: No dobrze, tylko jak to y policzyć w takim razie ...
21 wrz 10:00
Bleee: Ale w jakim sensie 'wyliczyc'? Wartość y zależy od tego ile będą wynosić promienie okręgów. Za pomocą tw. Tales i tw. Pitagorasa możesz wyznaczyć y zależne od r i R
21 wrz 10:11
Bleee:
a a +2y a(R−r) 

=

⇔ y =

r R 2r 
 r(r+R) 
Wyznaczasz b =

R−r 
Natomiast a = b2 − r2 Podstawiasz i masz wyznaczony y
21 wrz 10:17
TrudnePytania:
 b b + r + R 
Nie rozumiem jak wyznaczyłeś "b".

=

− skąd się to wzięło, bo nie widzę
 r R 
tego na rysunku z tw. Talesa
21 wrz 19:14
TrudnePytania: Przepraszam, bo dla mnie b = 2y a Ty zmieniłeś oznaczenie b. Mój błąd emotka
21 wrz 19:22