kąt
Łukasz:

Łuki AD i AB mają długości 8 i 10 ( i mam taki rysunek
Ile stopni ma kąt γ ?
20 wrz 21:28
Eta:
γ=20o
20 wrz 21:35
Łukasz:
Jak do tego doszedłeś?
20 wrz 21:41
kerajs: niech kąt AOD ma miarę 2α to kąt AOB ma miarę π−2α
| | 4 | | 5 | |
Stąd: sin α= |
| oraz cos α= |
| . |
| | r | | r | |
Z jedynki trygonometrycznej r=
√41
20 wrz 21:41
Eta:

1/Stosunek długości łuków = stosunek kątów środkowych odpowiadających tym łukom
| | 9 | |
2/ α+β= 180o ⇒ |
| β=180o ⇒ β= 80o |
| | 4 | |
zatem γ= 90
o−β =
10o
Poprzednio wkradł mi się chochlik zamiast 10
o ( napisałam 20
o sorry
20 wrz 21:48
Eta:
@
kerajs
To jest zadanie z 1 kl. LO
o arcusach mało kto słyszał w liceum
20 wrz 21:52
kerajs: Ponadto ja rozwiązałem zupełnie inne zadanie, gdyż przeczytałem BOKI zamiast ŁUKI. Sorki.
20 wrz 23:16
Eta:
A ja Twojego rozwiązania ..nie czytałam
20 wrz 23:20