Oblicz
mosa: Oblicz granice przy x dążącym do zera z funkcji:f(x)= x1−√x+1
20 wrz 15:32
Blee:
pomnóż licznik i mianownik przez (1 + √x+1)
i skorzystaj z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia
20 wrz 15:41
mosa: Pomnożyłam wyszedł mi wynik równy 0 a w odpowiedziach jest −2
20 wrz 15:55
mosa: Czy dobry wynik mi wyszedł 0.
20 wrz 16:08
Janek191:
| | x*( 1 + √x + 1) | |
f(x) = |
| = − ( 1 + √x + 1) |
| | (1 − √x + 1)*( 1 − √x+1) | |
więc
lim f(x) = − ( 1 +
√0 + 1) = − 2
x→0
20 wrz 16:28
mosa: Dziękuje.
20 wrz 17:03