Szybkie pytanie o przekształcenie
S: Witam, mam banalne pytanie, czy mogę tak wyciągnąć z tego pierwiastek:
| | x2(1−4*sin2y*cos2y) | |
√ |
| |
| | 16*sin2y*cos2y | |
=
| x*√1−4sin2y*cos2y | |
| |
| 4*siny*cosy | |
?
20 wrz 14:27
PW: Nie, bo nie wiadomo jakiego znaku są x, siny czy cosy.
20 wrz 14:32
S: Czyli jak już, to trzeba by zrobić dodatkowe założenia no nie?
20 wrz 14:35
PW: Albo pisać wartości bezwzględne, gdyż
√u2 = |u|.
20 wrz 14:39
S: Okej, dzięki PW.
20 wrz 14:47
ICSP: 1 − 4sin2ycos2y = 1 − sin2(2y) = cos2(2y)
20 wrz 15:41