całka z ilorazu dwóch funkcji
zagubiony_w_calkach: W jaki sposób należy rozwiązać całkę
x2dx
∫ −−−−−−−−−−
(x3−1)4
Skorzystać z podstawiania? Czy może jakoś z twierdzenia o całkowaniu przez części? I zapisać to
jako jeden przez mianownik razy x2dx? Od czego zacząć?
20 wrz 12:18
Bleee:
Podstawienie:
t = x3 − 1
dt = 3x2 dx
20 wrz 12:38
zagubiony_w_calkach: czyli wtedy wychodzi, że x2dx = dt/3, a całka
dt / 3
∫ −−− ?
t4
20 wrz 12:43
Bleee:
Dokładnie
20 wrz 12:45
zagubiony_w_calkach: czyli to daje nam:
dt
∫ −−−−
3t
4
1
− ∫ t
−4 dt
3
1
− −−
9t
3
i tak jest poprawnie?

(dzięki za pomoc

)
20 wrz 12:48
Bleee:
Jeszcze wróć z Podstawienie i nie zapomnij o C
20 wrz 14:45