Środkowa trójkąta
Bartek99: Trojkat abc o wierzcholkach A=0,0 B=4,2 C=11,5
1. Bok AB jest zawarty w prostej 2y=x − wyszło mi, że TAK
2. Srodkowa trojkata ABC o koncu w punkcie C jest zawarta w prostej o rownaniu y=1/3x + 5/3
3. Wysokosc trojkata ABC wychodzaca z wierzcholka A jest zawarta w prostej y=x
4. Srodkowa trojkata ABC o koncu w punkcie C jest zawarta w prostej o rownaniu y=4/9x + 1/9
Jak rozwiącać te zadania z środkowymi ?
20 wrz 12:14
Bartek99: 4 też wyszło na tak, ale pewnosci nie mam
20 wrz 12:34
Bartek99: Już wszystko mam
![](emots/2/zeby.gif)
wystarczyło troszkę poszukać po wzorach i definicjach
20 wrz 12:53