matematykaszkolna.pl
jaki to kąt ? oleg: rysunekMam pytanie to czerwone /wedlug mnie trapez/ jest przekrojem szescianu i teraz zastanawiam się się czy ten zaznaczony zielony kąt jest kątem prostym. Z pewnością niebieski jest, ale ten zielony, nie mogę uzyc trygonometrii
20 wrz 11:08
oleg: według mnie nie mamy pewności czy jest prosty, bo tam nie mam zaznaczonego podziału na pół /chodzi mi o krawedz szescianu tylko to "a" jest z przodu i nic wiecej
20 wrz 11:10
Przemysław: rysunekRozważmy jak może wyglądać dolna podstawa (patrz rysunek − punkty A i B niekoniecznie leżą w połowie odcinków ale to nie ma znaczenia). Jeżeli dobrze rozumiem, Twój problem sprowadza się do pytania, czy ∡ABC jest prosty.
20 wrz 11:17
oleg: tak dokładnie o to chodzi
20 wrz 11:24
Przemysław: rysunek∡XYC jest prosty (bo podstawą sześcianu jest kwadrat) Jeżeli ∡ABC jest prosty to musi być równy ∡XYC, czy tak jest? Co więcej jeżeli ∡XYC=∡ABC to BA musi być równoległy do XY, ale przecież BA przecina XY w punkcie A.
20 wrz 11:35
Przemysław: ∡YXC zamiast ∡XYC powinienem był napisać (chociaż na jedno wychodzi).
20 wrz 11:36
Przemysław: Rozumiesz, czy nie bardzo?
20 wrz 11:40
oleg: rozumiem i tez nad ta równoleglosicia sie zastanawiałem
20 wrz 11:46
ite: Zadanie z diamentowego indeksu, nie rozwiązujemy go teraz.
20 wrz 12:06
Przemysław: @ite Jeżeli tak to warto wiedzieć i dziękuję...
20 wrz 12:14
oleg: zadanie ma z kólka brat klasa 8 ja bym sobie z trygonometri zrobil ale on tego nie mial i zadnego indeksu napewno nie dostanie hehhe najpierw musi isc do liceum jak sie dostanie. Z ciekawosci co to jest diamentowy indeks ?
20 wrz 12:26
oleg: juz wiem co to jest, ale nie wiem dlaczego takie zadanie jest w 8 klasie.
20 wrz 12:30
ite: podałam nie ten konkurs, nie indeks a XIV Olimpiada Matematyczna Juniorów (2018/19) http://omj.edu.pl/uploads/attachments/1etap18.pdf zad.7 nie znam programu 8 klasy
20 wrz 12:38