Do skrzyni o masie m
...: 1.Do skrzyni o masie m=50kg przyłożono siłę F pod kątem alfa 30 stopni względem podłoża. Proszę
policzyć jej wartość jeżeli wiadomo, że skrzynia porusza się z przyśpieszeniem a=4m/s
2, a
współczynnik tarcia wynosi f=0,2\
2. Wahadło fizyczne w postaci cienkiego pręta o długości L=25m i masie m=25kg, zawieszono na
prostopadłej do niego osi w 1/5 jego długośći. Proszę policzyć okres drgań wagadła l=1/2mL
2 −
moment bezwładności pręta dla osi przechodzącej przez jego środek masy
3. Proszę sobie wyobrazić cylinder wewnątrz, którego bez poru może poruszać się walec o
ciężarze Q=2,5N. Jeżeli jest on zamocowany za pomocą sprężyny do jednego z końców cylindra
wykonuje on drgania o częstotliwości f=0,5 Hz. Proszę policzyć stałą sprężystości sprężyny
Jeśli chodzi o 1 to Fw=F−T, czyli F=Fw+T F=ma+mgfsin30? Nie jestem tego pewny..
ad2
| | L | | L | | 3L | |
Tutaj to d= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
| | I | |
no i mam wyliczyć okres drgań, czyli T=2π√ |
| , no i tutaj powstaje dylemat, bo nie wiem |
| | mgd | |
co podstawić za to I..
ad 3 Chciałbym wiedzeć, czy dobrze zrobiłem to 3
ω=2πf
| | m | | 2π | | k | |
T=2π√ |
| , czyli T= |
| ⇒ ω=√ |
| |
| | k | | ω | | m | |
no i dalej to leci tak:
k=4π
2f
2 *m no itd Gdzie Q=mg i z tego m=0,25 kg