Wykaż, że z odcinków można zbudować trójkąt
Kryptohuman : Wykaż, że z odcinków można zbudować trójkąt.
Witam, mam takie dwa zadania z geometrii z działu izometrie (obrót o kąt, symetrie, translacje)
i przystawanie trójkątów.
Punkt P należy do wnętrza trójkąta równobocznego ABC. Wykaż, że z odcinków PA, PB i PC można
zbudować trójkąt.
W pięciokącie wypukłym ABCDE spełnione są zależności CD=DE, kąt BCD=kąt AED=90° oraz BC+EA=AB.
Wykaż, że kąt ADB= 1/2EDC.
19 wrz 19:12
19 wrz 19:25
PW: P należy do wnętrza trójkąta równobocznego ABC o boku długości a.
Jest oczywiste, że |AP|<a, gdyż w okręgu o środku A i promieniu a zawarty jest cały trójkąt, a
więc również odcinek AP.
Prawdziwa jest więc nierówność
(1) |PB|+|PC|>a>|PA|,
przy czym pierwsza nierówność to nierówność trójkąta zastosowana w trójkącie BCP.
To samo dotyczy pozostałych par odcinków:
(2) |PA|+|PC|>a>|PB|
(3) |PA|+|PB|>a>|PC|.
Nierówności (1), (2) i (3) to komplet nierówności trójkąta dla trójki odcinków o długościach
x=|PA|, y=|PB|, z=|PC|, co należało wykazać.
19 wrz 20:14
PW: Korekta w wierszu 2.
… gdyż w kole o środku A…
19 wrz 20:17