Funkcja liniowa
Natalia : Wyznacz m, wiedząc ze wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f,
jeśli
f(x)=1−(m
2+4m+4)x i g(x)=x+2m.
Wiem, ze zasada prostopadłości to : a
1*a
2=−1
Stad −(m
2+4m+4)=−1
−(m+2)
2=−1
Nie wiem co dalej. Z góry dziękuje za pomoc
19 wrz 19:20
Jerzy:
(m + 2)2 = 1
19 wrz 19:26
Natalia : No tak, ale nie wiem co dalej
19 wrz 19:28
Natalia : Bo gdyby po prawej stronie było 0, to nie miałabym problemu
19 wrz 19:29
Jerzy:
m + 2 = 1 lub m + 2 = −1
19 wrz 19:31
Natalia : Dziękuje bardzo
19 wrz 19:56