geometria
zosia: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej ma 6cm i jest nachylona do
podstawy pod kątem 45 stopni oblicz V tego ostrosłupa
zobaczyłam że ma jeszcze trzy zadania do zrobienia pomożecie
19 wrz 16:54
Mila:
W ΔSOE: α=45
o, h=6
ΔSOE− Δprostokątny równoramienny
|OE|=H
H
2+H
2=6
2
2H
2=36
H=
√18=3
√2
a=2*3
√2=6
√2
Dokończ sama.
19 wrz 17:36
19 wrz 17:43
zosia: a jeszcze naprowadzicie jak to zrobić
do akwarium w kształcie prostopadłościanu wlano 240l wody co stanowi 2/3 jego pojemności
.Oblicz wysokość akwariumm jeśli jego podstawa ma wymiary 120cm x 6 dm
proszę
19 wrz 17:47
zosia: Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem to już ostatnie i jak je skumam jak robić to może dostanę coś
dobrego z zaliczenia matmy proszę
19 wrz 18:08
zosia: wyszło mi że pojemność akwarium wynosi 360l a jego wysokość to 50 cm. powiedzcie czy dobrze

?
19 wrz 18:22
iteRacj@: tak
19 wrz 18:34
zosia: dzięki

19 wrz 18:37
Mila:

120cm=12dm
240litrów=240 dm
3
12*6*x=240
====================
19 wrz 18:43
19 wrz 18:56
Mila:
19 wrz 19:05