matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż ze
Ol:
Wiadomo że cos36°=(
√
5
+1)/4 Wykaz że Sin18°=(
√
5
−1)/4
19 wrz 15:28
Jerzy:
Wskazówka: cos36
0
= cos
2
18
0
− sin
2
18
0
19 wrz 15:30
Jerzy:
Dodatkowo: cos
2
18
0
= 1 − sin
2
18
0
19 wrz 15:32