Przedstaw
Ld: Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
1+sina +cosa+tga
19 wrz 15:26
ite:
założenie cos α ≠ 0
| | cos α | | sin α | |
1+sin α+cos α+tg α = |
| +sin α+cos α+ |
| = |
| | cos α | | cos α | |
| | cos α | | sin α | |
=( |
| +cos α)+( |
| +sin α) = ... |
| | cos α | | cos α | |
spróbuj dokończyć
19 wrz 15:35
PW: Inny sposób:
| | sin(45°+α) | | √2sin(45°+α) | |
1+tgα = tg45°+tgα = |
| = |
| |
| | cos45°cosα | | cosα | |
sinα+cosα =
√2sin(45°+α),
a więc
| | 1 | | 1+cosα | |
1+sina +cosa+tga = √2sin(45°+α)( |
| +1) = √2sin(45°+α)( |
| |
| | cosα | | cosα | |
20 wrz 00:30
PW: Kiknąłem za wcześnie − jeszcze licznik przekształcić wzorem połówkowym i będzie postać
iloczynowa.
20 wrz 00:32