graniastosłup
zosia: graniastosłup ma 3n (n jest większe równe 3)krawędzi
podstawą tego graniastosłupa jest wielokąt który ma ........... wierzchołków
liczba ścian bocznych tego graniastosłupa równa się...............................
liczba krawędzi bocznych tego graniastosłupa wynosi.........................
bardzo proszę pomóżcie to rozwiązać ale tak żebym umiała wytłumaczyć co z czego wynika
19 wrz 15:12
the foxi:
szukanie w google:
http://www.matematyka.pl/211345.htm
jeśli graniastosłup ma 3n krawędzi, to w podstawie jest n−kąt
więc ma on 2n wierzchołków oraz (n+2) ścian
a jeśli chcesz wytłumaczyć (komuś), skąd to wynika:
wyobraź sobie np. graniastosłup o podstawie pięciokąta
ile ma krawędzi? 5 w podstawie, 5 w drugiej podstawie i 5 łączących obie podstawy − łącznie 15
potem pomyśl o graniastosłupie, który ma w podstawie czworokąt, trójkąt... zauważysz, że jeśli
w podstawie jest n−kąt, to bryła ma 3n krawędzi
2n wierzchołków, ponieważ "po jednym" na każdą podstawę
i (n+2) ścian, ponieważ każdy bok figury płaskiej w podstawie oznacza, że w tym miejscu będzie
jedna ściana i dodaj dwie podstawy
19 wrz 15:22
zosia: wiesz pytałam jeszcze jednego " orła" o to zadanie i powiedział mi że
3n krawędzi,
2n wierzchołków
n ścian bocznych
n krawędzi
to co jest dobrze bo ja nie mogę sobie tego wyobrazić noga ze mnie z matmy
19 wrz 15:31
the foxi:
ajj, ścian bocznych ma n, faktycznie
wszystkich ścian ma (n+2), więc masz rację
19 wrz 15:37
zosia: a pomożecie jeszcze z jednym zadaniem?
do prostopadłościennego akwarium o wymiarach 150cmx40cm i wysokości 60 cm dolano 6 litrów wody.
Oblicz o ile cm podniósł się poziom wody w akwarium
Będę wdzięczna

:((
19 wrz 15:45
Jerzy:
Rozwiąż równanie: 15 dm * 4 dm * H = 6 dm3 , gdzie H to ilość dm o jaką podniesie się poziom
( wynik przelicz na cm )
19 wrz 15:47
the foxi:

10cm=1dm
pole podstawy akwarium:
15dm*4dm=60dm
2
6 litrów to 6dm
3
pole podstawy akwarium*wysokość dolanej wody=objętość dolanej wody
60dm
2*wysokość=6dm
2
wysokość=...
PS rysunek nie jest w skali
19 wrz 15:51
zosia: wyszło mi H=0,1 dm =1cm tak?
19 wrz 15:53
the foxi:
dobrze
19 wrz 15:55
zosia: the foxi a to zadanie z krawędziami i bokami i tymi ścianami to na pewno dobrze bo jutro mam
zaliczenie i się boję, może nie pójdę do szkoły?
19 wrz 15:56
the foxi:
15:22 z poprawką o 15:37 jest dobrze
19 wrz 15:57
19 wrz 15:57
zosia: jeszcze raz dzięki
19 wrz 16:01
the foxi:
nie ma problemu, powodzenia
19 wrz 16:03
zosia: Jerzy Tobie też dzięki
19 wrz 16:04