Liczbę 12 możemy przedstawić w postaci iloczynu: 12 = 2 · 2 · 3.
lenaa: Liczbę 12 możemy przedstawić w postaci iloczynu: 12 = 2 · 2 · 3. Liczba 12 dzieli się
przez 1, 2, 3, 2 · 2, 2 · 3, 2 · 2 · 3, czyli ma 6 dzielników. Rozłóż na czynniki pierwsze
kilka liczb naturalnych. Ile dzielników ma każda z nich? Sformułuj wniosek ogólny.
19 wrz 14:12
Bleee:
No to do dzieła, w czym problem?
19 wrz 14:49
Mila:
12=22*31
Każdy dzielnik liczby 12 jest postaci:
2k*3m, gdzie k∊{0,1,2} i m∊{0,1}
Liczba dzielników=3*2=6
72=9*8=23*32
dzielnik : 2k*3m, gdzie k∊{0,1,2,3}, m∊{0,1,2}
Liczba dzielników liczby =4*3=12
19 wrz 19:12
Eta:
L=p1k1*p2k2 , p1,p2 −− liczby pierwsze
liczba dzielników: (k1+1)(k2+1)
L=22*31 liczba dzielników : (2+1)(1+1)= 6
19 wrz 23:07
Eta:
ile dzielników ma liczba 132
132= 2*66 = 2*2*3*11 = 22*31*111
liczba dzielników : (2+1)(1+1)(1+1)= 12
19 wrz 23:09