Dowód
Marcelina: | | 31+32+...+3100 | |
Wykaż że liczba |
| jest liczbą całkowitą. |
| | 4 | |
19 wrz 14:12
the foxi:
licznik jest sumą 100 wyrazów ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a1=3 i ilorazie q=3
19 wrz 14:26
PW: Licznik S jest sumą 100 wyrazów ciątgu geometrycznego o pierwszym wyrazie a
1=3 i ilorazie q=3,
a więc
| | 3100−1 | |
S=a1(1+q+q2+...+q99)=3(1+3+32+...+399)=3 |
| = |
| | 3−1 | |
| | (350−1)(350+1) | | (325−1)(325+1)(350+1) | |
=3 |
| =3 |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Licznik S ma trzy czynniki parzyste, jest więc podzielny przez 8, co oznacza że S jest
podzielna przez 4.
To kończy dowód.
19 wrz 14:36
Marcelina: Suma wszystkich wyrazów wynosi −1,5*(1−3100). Nie wiem co dalej.
19 wrz 14:38
Bleee:
Popatrz jak rozpisałem PW i zauważ że każdy z tych nawiasow to liczba parzyste (czyli
podzielona przez 2)
19 wrz 14:51
PW: Inny sposób (bez znajomości wzoru)
31+32+33+34=3+9+27+81=120 − liczba podzielna przez 4.
35+36+37=38=34(31+32+33+34)=34.120 − liczba podzielna przez 4 itd.
Jak łatwo zauważyć, licznik badanej liczby jest sumą (100:4)=25 składników, z których każdy
jest podzielny przez 4.
19 wrz 14:53