Sprawdzian Ciagi
Sebastian Porowski: Dzień dobry ostatnio przy waszej pomocy nauczyłem się trochę ciągów, pisałem sprawdzian i
otrzymałem z niego 40%czyli 2.
Wklejam tu zdjęcie mojej grupy i proszę o rozwiązanie zadań chciałbym porównać to z moimi
obliczeniami i zobaczyć gdzie zrobiłem błędy.
Części zadań oczywiście nie ruszyłem bo nie wiedziałem jak. Proszę kolejny raz o wsparcie i
pomoc w rozwiązaniu zadań.
Link do sprawdzianu,który pisaliśmy :
https://zapodaj.net/573378c01ffeb.png.html
19 wrz 11:24
Blee:
1)
∀
n∊N (3n+1)(3n−2) > 0
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(3n−2) − (n+1)(3n+1) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | 3n+1 | | 3n−2 | | (3n+1)(3n−2) | |
| | 3n2 + 4n − 4 − (3n2 + 4n + 1) | | −5 | |
= |
| = |
| < 0 |
| | (3n+1)(3n−2) | | (3n+1)(3n−2) | |
19 wrz 11:58
Blee:
2)
a
n = −n
2 + 2n + 8
Δ = 4 + 4*8 = 4*9
√Δ = 2*3 = 6
// szkic paraboli //
Odp: Ciąg posiada 3 wyrazy dodatnie (a
1, a
2, a
3).
19 wrz 12:00
Blee:
3)
a12 = 45
a4 = 13
a12 = a4 + (12−4)*r
45 = 13 + 8r ⇔ r = 4
a4 = a1 + 3r ⇔ 13 = a1 + 3*4 ⇔ a1 = 1
an = a1 + (n−1)r
an = 1 + (n−1)*4
an = −3 + 4n
19 wrz 12:04
Blee:
4)
a
1 = −4
r = 5
a
n = a
1 + (n−1)*r
111 = −4 + (n−1)*5
111 + 4 + 5 = 5n
n = 24
| | a1 + a24 | | −4 + 111 | |
S24 = |
| *24 = |
| *24 = 107*12 = 1'284 |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 12:06
Blee:
5)
a
n = a
1*q
n−1
640 = 5*2
n−1
128 = 2
n−1
2
7 = 2
n−1
n = 8
| | 1 − q8 | | 1 − 28 | | 255 | |
S8 = a1* |
| = 5* |
| = 5* |
| = 1'275 |
| | 1 − q | | 1 − 2 | | 1 | |
19 wrz 12:09
Blee:
6)
a22 = a1*a3
(x−1)2 = 3*(x+5)
x2 − 2x + 1 = 3x + 15
x2 − 5x − 14 = 0
(x+2)(x−7) = 0 (albo liczysz Δ)
czyli:
q = −2 ∨ q = 7
19 wrz 12:11
Blee:
7)
brak kompletnej treści zadania (nie wiadomo jak wygląda trzeci wyraz tworzący ciąg
geometryczny)
19 wrz 12:11
Blee:
ad 6)
oczywiście to nie q = −2 lub q=7
tylko x = −2 lub x = 7
więc mamy:
3, −3, 3 −−−−> q = −1
3, 6, 12 −−−−> q = 2
19 wrz 12:22
Bogdan:
Zadanie 3 (bez obliczania a
1 i bez układu równań)
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
4 = 13, a
12 = 45,
| | 45 − 13 | |
r = |
| = 4, an = 13 + 4(n − 4) ⇒ an = 4n − 3 |
| | 12 − 4 | |
19 wrz 14:41
the foxi:
...albo jeszcze krócej:
a
n=a
q+r(n−q)=a
4+4(n−4)=13+4n−16=4n−3
19 wrz 15:04