Wyznacz wartość parametru
Zuza: I(x−2)2−3I=m+2
Wyznacz takie wartości parametru m, aby równanie miało cztery rozwiązania dodatnie.
19 wrz 06:38
ford:
|(x−2)2−3| = m+2 → m+2>0 → m>−2
(x−2)2−3 = m+2 lub (x−2)2−3 = −m−2
(x−2)2 = 3+m+2 lub (x−2)2 = 3−m−2
(x−2)2 = 5+m lub (x−2)2 = 1−m
5+m > 0 i 1−m > 0, stąd m>−5 i m<1
|x−2| = √5+m lub |x−2| = √1−m
(x−2 = √5+m lub x−2 = −√5+m) lub (x−2 = √1−m lub x−2 = −√1−m)
x1=2+√5+m, x2=2−√5+m, x3=2+√1−m, x4=2−√1−m
x1 i x3 są dodatnie (suma 2−ki i pierwiastka jest liczbą dodatnią)
aby x2 i x4 były dodatnie, to musi być
2−√5+m > 0 i 2−√1−m > 0
2 > √5+m i 2 > √1−m
podnosimy stronami do kwadratu, uwzględniając wcześniejsze założenia m>−2, m>−5 i
m<1
4 > 5+m i 4 > 1−m
m<−1 i m>−3
na koniec robimy część wspólną m<−1 i m>−3 oraz wcześniejszych założeń m>−2,
m>−5 i m<1.
Odp. m∊(−2,−1)
19 wrz 07:49
Maciess: Ja bym robił tak.
Dziedzina:
m−2≥0
m≥2
(x−2)
2−3=x
2−4x+1
Ix
2−4x+1I=m+2
1
o x
2−4x+1=m+2 v 2
o x
2−4x+1=−m−2
1
o
x
2−4x−1−m=0
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎨ | x1*x2>0 (ten sam znak pierwiastkow) |
|
| ⎩ | x1+x2>0 | |
Δ=20+4m
20+4m>0
m>−5
m<−1
m∊(−5,−1)
2
o
x
2−4x+3+m=0
Warunki te same i działania analogicznie
m∊(−3,4)
Wynikiem jest suma tych dwóch rozwiązań i uwzględniam dziedzine.
m∊<−2,4)
Prosze o sprawdzenie. Czuje, że coś tu nie gra więc proszę o skorygowanie błędów
19 wrz 08:03
ford:
dziedzina to m+2>0 bo tam masz m+2 a nie m−2

dla 2
0: x
2−4x+3+m=0 musiałeś chyba źle deltę policzyć bo wychodzi m∊(−3,1) a nie (−3,4)
potem robisz część wspólną m∊(−5,−1) i m∊(−3,1), wychodzi m∊(−3,−1) potem uwzględniasz
dziedzinę i wychodzi ostatecznie m∊(−2,−1)
19 wrz 08:15
Maciess: o dzięki, znalazłem błąd i wychodzi tak jak u ciebie

Ale czy przedział z lewej strony nie powinien ostry? Moduł przecież moze być równy 0.
19 wrz 09:35
Jerzy:

@
Maciess .... niebieska linia y = m + 2 to prawa strona równania wyjściowego.
Widzisz,że dla m + 2 = 0 nie może być czterech rozwiazań ?
19 wrz 10:04
Maciess: teraz to widzę bardzo dobrze, dziękuje
19 wrz 10:20
Zuza: Dziękuję bardzo.
19 wrz 17:51