Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry α, że sinα=ctgα
Strucky: Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry α, że
sinα=ctgα
18 wrz 22:01
Milo: sin
2α − cosα = 0
1 − cos
2α − cosα = 0
cos
2α + cosα − 1 = 0
t = cosα, α∊(1,0)
Czy równanie t
2 + t − 1 = 0 ma rozwiązanie dla takich t?
18 wrz 22:12
the foxi:
sinα≠0 ⇒ α≠π2kπ ⇒ sinα istnieje dla każdego α z dziedziny
sin
2α=cosα
1−cos
2α−cosα=0
cos
2α+cosα−1=0
t=cosα, t∊(0;1)
t
2+t−1=0
sprawdź, czy dane równanie ma rozwiązanie dla t∊(0;1)
18 wrz 22:13
Adamm:
ctg(π/4)=1
sin(π/4)=√2/2
sin(π/2)=1
ctg(π/2)=0
z twierdzenia Darboux, istnieje dokładnie jeden kąt ostry dla którego sinα=ctgα
18 wrz 22:14