Dana jest funkcja f(x)=x^2+bx+(a-1)
Tomasz: Dana jest funkcja f(x)=x2+bx+(a−1), określona w zbiorze liczb rzeczywistych.
a) Dla a=1 i b=0 rozwiąż graficznie" f(x)≥−x+2
b) Wykaż na podstawie definicji, że b=6 i a należy do R, to funkcja f jest malejąca w
przedziale (−nieskonczonosci,−3)
podpunkt a zrobiłem, mam problem z b), jak na razie mam to:
Niech x1,x2 naleza do Df i x1−x2>0
Badam:
f(x1)−f(x2)=x2+6x+a−1−(x2+6x+a−1)= x2+6x+a−1=x2+6x−x2−6x=
6(x1−x2)+x2−x2= (x1−x2)(6+x1+x2)
i tu mam problem, a mianowicie:
zalozylem, ze x1−x2>0 i w koncowym wyniku sie zgadza, 6+x1+x2 tez >0, wynika to z dziedziny
(−nieskonczonosci,−3)
czyli koncowo wychodzi, ze calosc >0... a miala wyjsc funkcja malejąca, co mam zle?
18 wrz 21:50
Tomasz: chyba mam blad... 6+x1+x2<0... bo gdy np. podstawimy −3.1 to wyjdzie 6−3.1−3.1<0
mam racje?
18 wrz 21:53