okręgi
kacper: wyznacz wspólne styczne dwóch okręgów (x+2)2 + (y−4)2 = 4 oraz (x−6)2 + (y+4)2 = 36
18 wrz 20:25
Mila:
Masz odpowiedź?
Mam nieprzyjazne rachunki końcowe.
18 wrz 22:22
iteRacj@:
ja mam odpowiedź

x=0, y=2
18 wrz 22:26
Mila:
Myślę o zewnętrznych.
18 wrz 22:42
iteRacj@:
domyślam się
18 wrz 22:45
Mila:

(x+2)
2 + (y−4)
2 = 4 oraz (x−6)
2 + (y+4)
2 = 36
S
1=(−2,4), r=2
S
2=(6,−4), R=6
|S
1S
2|=
√82+82=8
√2>2+6, okręgi są rozłączne zewnętrznie
1)
Wspólne styczne wewnętrzne
x=0 i y=2
Wspólne styczne zewnętrzne ( dwie proste):
2) Prosta S
1S
2
y=−x+2
3)
ΔPAS
1∼ΔPBS
2⇔
|PS
1|=4
√2
|PS
2|=4
√2+8
√2=12
√2
|PA|
2=(4
√2)
2−2
2=28, |PA|=2
√7
|PB|=6
√7
4) Współrzędne punktu P(x
p,y
p):
(x+2)
2+(y−4)
2=(4
√2)
2 i y=−x+2 i x<−2
x
2+4x+4+(−x+2−4)
2=32
x=−6
y=8
P=(−6,8)
5)
Wsp. Punktu A,A', B, B'
Przecięcie okręgów:
(x+6)
2+(y−8)
2=(2
√7)
2 i (x+2)
2 + (y−4)
2 = 4
styczna AB:
Styczna A'B':
18 wrz 23:14
piotmni: dziękuję
19 wrz 06:03
Mila:
Zadanie z konkursu.Dopiero koleżanka Iteracja mnie oświeciła.
Może Jakub usunie to rozwiązanie.
19 wrz 23:29
iteRacj@:
Nie zorientowałam się wcześniej, niestety.
Dopiero wczoraj, jak Eta przypomniała, że zaczyna się wysyp uzdolnionych organizacyjnie
(nie mniej niż matematycznie oczywiście).
20 wrz 07:34
Eta:
20 wrz 20:28