Dla jakich wartości parametru k równanie 4^x + (k-2)^2 *2^x +4 =0
Kamila: Dla jakich wartości parametru k równanie 4x + (k−2)2 *2x +4 =0
18 wrz 19:10
PW: Nie dokończyłaś zdania.
18 wrz 19:14
Kamila: ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
18 wrz 19:47
the foxi:
4x=(2x)2
t=2x, t>0
t2+(k−2)2t+4=0
Δ>0 ⇔ (k−2)4−16>0 ⇔ [(k−2)2−4][(k−2)2+4]>0
(k−2)2+4>0 dla każdego k∊ℛ, więc pozostaje:
(k−2)2−4>0
(k−2−2)(k−2+2)>0
k(k−4)>0
k∊(0;4)
mam tylko wątpliwości, czy nie przeoczyłem czegoś ważnego w związku z t>0...
18 wrz 20:23
Eta:
warunki to:
Δ>0 i wzory Viete'a
t1+t2>0 i t1*t2>0
18 wrz 20:30