przekątne
galeon: podstawą graniastosłupa jest romb o przekątnych 6cm i 8cm. Wysokość tego graniastosłupa jest
równa obwodowi podstawwy. Oblicz pole rombu, długość boku podstawy wysokość graniastosłupa i
objętość.
Mam to zadanie na zaliczenie i muszę wiedzieć jak je wytłumaczyć pomóżcie rozwiązac
18 wrz 18:15
ICSP: | | e f | |
Pole obliczysz za pomocą wzoru P = |
| , e,f − przekątne |
| | 2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa obliczysz bok rombu (przekątne dzielą się pod katem prostym i w
połowie)
Potem to już czyste rachunki i podstawianie do wzorów.
18 wrz 18:19
galeon: sprawdżcie czy dobrze policzyłem
Pp=24
bok podstawy=5
obw= 20
V= 480
18 wrz 18:31
ICSP: dobrze
18 wrz 18:33
galeon: dziękuję za pomoc
18 wrz 18:35