wykaż, że jeżeli a+b=4 to
puotreck: a2 + b2 ≥8
18 wrz 16:28
Adamm:

prosta a+b=4 jest styczna do okręgu a
2+b
2=8
18 wrz 16:30
kerajs: a2+b2=a2+(4−a)2=2(a−2)2+8≥8
18 wrz 16:34
puotreck: w zadaniu nie jest podane ze a i b to liczby naturalne wiec jeśli a=−2 b=6 to rysunek jest
poprawny?
18 wrz 16:35
Adamm:
narysowałem tylko odcinek od (0, 4) do (4, 0), ale rysunek jest poprawny
ważne jest to co chciałem pokazać, czyli że prosta a+b=4 jest styczna do okręgu a2+b2=8,
co widać na rysunku
18 wrz 16:38
ICSP: lub algebraicznie :
| | 2a2 + 2b2 | | (a+b)2 + (a−b)2 | | (a+b)2 | | 16 | |
a2 + b2 = |
| = |
| ≥ |
| = |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 18:10
Eta:
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
a
2+b
2≥8
c.n.w
18 wrz 19:49