11x+22 | ||
∫ | dx | |
2x2−16x−18 |
11x+22 | A | B | |||
= | + | / * (x+1)(x−9) | |||
2(x+1)(x−9) | x+1 | x−9 |
11x+22 | |
= Ax − 9A + Bx + B | |
2 |
1 | ||
obustronnie? Czy wcześniej gdzieś wyłączyć | przed ułamek? | |
2 |
1 | 11x + 22 | |||
Stałą wyłaczasz przed całkę: | ∫ | dx | ||
2 | (x+1)(x−1) |
11 | 121 | |||
A = − | , B = | |||
10 | 10 |
121 | 11 | |||
Masz dobrze, a wynik to: | ln|x − 9| − | ln|x + 1| + C | ||
20 | 20 |
1 | 11x+22 |
|
| ||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | |||||||||||||||||
2 | (x+1)(x−9) | x+1 | x−9 |
1 | 11x+22 | −11 | 1 | 121 | 1 | ||||||
∫ | dx = | ∫ | dx + | ∫ | + C | ||||||
2 | (x+1)(x−9) | 10 | x+1 | 10 | x−9 |
1 | 11x+22 | −11 | 121 | ||||
∫ | dx = | ln|x+1| + | ln|x−9| + C | ||||
2 | (x+1)(x−9) | 10 | 10 |
1 | ||
W pierwszej linijce po prawej stronie przed obydwoma całkami ma być | , | |
2 |
−11 | 1 | −11 | 121 | 1 | 121 | ||||||
* | = | oraz | * | = | |||||||
10 | 2 | 20 | 10 | 2 | 20 |
1 | 11x+22 | 1 |
| 1 |
| ||||||||||||||||||
∫ | dx = | ∫ | dx + | ∫ | dx | ||||||||||||||||||
2 | (x+1)(x−9) | 2 | x+1 | 2 | x−9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |