znajdz x (wiem ze bedzie to 4 ale nie potrafie usunąć mianownika)
puotreck: x+2/x−2=3
18 wrz 10:34
Jerzy:
Załozenie: x − 2 ≠ 0 ⇔ x ≠ 2
| x + 2 | |
| = 3 ⇔ x + 2 = 3*(x − 2) |
| x − 2 | |
18 wrz 10:39
puotreck: a to nie jest tak ze jak pomnożę x−2 przez x−2 to wyjdzie mi (x−2)2 w mianowniku?
18 wrz 10:49
Jerzy:
Mnożysz obustronnie przez : x − 2 , czyli z lewej strony mnozysz licznik ułamka,
a nie mianownik.
18 wrz 11:03
puotreck: aaaa dobra, wszystko jasne
Dziękuję
18 wrz 11:08
Ktos: Oblicz miejsce zerowe funkcji
f(x)=12x*563
25 wrz 22:34
Krzysiek60: Z tego co pamietam to funkcja wykladnicza nie ma miejsca zerowego
25 wrz 22:39