reszta z dzielenia
Wojtek: Jaka może być reszta z dzielenia przez 8 liczby postaci p12 + p22+...+ p772 , gdzie
p1,p2...p77
są różnymi liczbami pierwszymi?
17 wrz 21:28
Adamm:
kwadraty liczb pierwszych, różne od 2, dają reszty z dzielenia przez 8 równe 1
więc reszt może być tylko 2
∑i=177 1 = 77, reszta 5
lub
4+∑i=277 1 = 80, reszta 0
17 wrz 21:33
Adamm:
w pierwszym przypadku, jeśli pn oznacza n−tą liczbę pierwszą, wystarczy wziąć
p22+...+p782
by otrzymać resztę 5
w drugim
p12+...+p772
by otrzymać resztę 0
17 wrz 21:40