Oblicz. Proszę o pomoc lub ewentualny link gdzie mogę znaleźć rozwiązanie.Dzięki
filand: x3/3 − x dla x=3√√3+√2+3√√3−√2
17 wrz 20:46
Adamm:
a=3√√3+√2, b=3√√3−√2
(a+b)3/3−(a+b) = (a3+b3)/3+(ab−1)(a+b)
ab = 3√√3+√23√√3−√2 = 1
ab−1 = 0
(a3+b3)/3 = (√3+√2+√3−√2)/3 = 2√3/3
czyli wynik to 2√3/3
17 wrz 20:52
PW: Może to ułatwi rachunki:
(
√3−
√2)(
√3+
√2)=1,
a więc
czyli liczba x jest postaci
albo inaczej
17 wrz 21:00
PW: Przepraszam Adamm, nie widziałem.
17 wrz 21:01
Eta:
x
3=
√3+
√2+
√3−
√2+3
3√√3−√2)(√3+√2)*(
3√√3+√2+
3√√3−√2)
x
3=2
√3+3x
x
3−3x=2
√3 /:3
17 wrz 21:03
PW: Myślę że zastosowanie "u" powoduje mniej uciążliwego przepisywania tych pierwiastków
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
x3=(u+ |
| )3=u3+3u2 |
| +3u |
| + |
| =u3+3u+ |
| + |
| . |
| | u | | u | | u2 | | u3 | | u | | u3 | |
| x3 | | u3 | | 1 | | 1 | | 1 | | u3 | | 1 | |
| −x= |
| +u+ |
| + |
| −(u+ |
| )= |
| + |
| |
| 3 | | 3 | | u | | 3u3 | | u | | 3 | | 3u3 | |
a ponieważ u
3=
√3−
√2,
| x3 | | √3+√2 | | 1 | | √3+√2 | | √3−√2 | | 2√3 | |
| −x= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3(√3+√2) | | 3 | | 3 | | 3 | |
18 wrz 12:13
filand: Bardzo dziękuję
18 wrz 18:46
filand: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego alfa leży przyprostokątna o długości a. Oblicz
długość pozostałych boków trójkąta, jeśli : Przykłady : A) a = 40cm, sin alfa=0,8, B) a = 5cm,
sin alfa = pierwiastek z 3/2, C) a = 3cm, cos alfa = 8/17, D) a = pierwiastek z 6 cm, cos alfa
= 0,5.
11 paź 12:20
chichi:

| | a | | 4 | | 40 | |
sinα= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ c=50cm (trojkat 30−40−50) ⇒ b=30cm, jak tego nie widzisz to |
| | c | | 5 | | c | |
kolejny bok można policzyć z tw. Pitagorasa. Reszta podpunktów jest twoja
11 paź 12:57