sześcian
Jakubb: przekątna sześciany jest o 3cm dłuższa od jego krawędzi , oblicz objętość tego sześcianu
proszę o pomoc jestem na zwolnieniu i uzupełniam w domu lekcje i trochę nie kumam
z góry dziękuję
17 wrz 18:37
Jakubb: obliczyłem krawędż 3pierwiastki z trzech dlus trzy dzielone na 2 i nie wiem jak to policzyć
dalej prosze o pomoc
17 wrz 18:43
iteRacj@:
objętość sześcianu V=a3,
krawędź jest policzona poprawnie, skorzystaj teraz ze wzoru na objętość
17 wrz 18:52
Mila:
| | 3 | |
V=a3=( |
| )3*(√3+1)2*(√3+1) |
| | 2 | |
Teraz dokończysz?
17 wrz 19:05
Jakubb: wyszło mi 27x ( 6 razy pierwiastek z trzech plus 10 podzielone to wszystko na 8 i nie wiem
czy to może być taki wynik
17 wrz 19:24
Mila:
| | 27 | |
V= |
| *(3+2√3+1)*(√3+1)= |
| | 8 | |
| | 27 | | 27 | |
= |
| (2√3+4)*(√3+1)= |
| (*10+6√3)= może zostać, albo dalej tak |
| | 8 | | 8 | |
==============
17 wrz 19:31
17 wrz 19:52
Mila:
17 wrz 20:02